Segur que ja has escoltat moltes vegades sobre la realitat virtual, l’experiència més immersiva gràcies a lents o cascos especials. I moltes són les preguntes que giren entorn d’ella… Com funciona? Per a què serveix? Aquí t’ho expliquem.
Què és i com funciona?
La realitat virtual o VR és un entorn en el qual la tecnologia enganya als teus sentits perquè et sentis com si estiguessis en un altre lloc. És a dir, es tracta d’una simulació informatitzada d’espais diversos en els quals podem interactuar i explorar tal com si fóssim aquí realment.
Per a endinsar-se en aquesta tecnologia, l’usuari necessita col·locar-se un casc o unes ulleres per a començar amb la simulació, aquests generalment estan connectats a una computadora, consola o, fins i tot, al smartphone. L’experiència pot ser complementada per guants, controls, sistemes de so i fins i tot a vestimenta amb sensors que augmenten l’efecte de realitat.
La quantitat de simulacions vivencials que permet és molt diversa. Podem estar ara mateix a Andorra, però amb ajuda d’unes ulleres podem traslladar-nos a qualsevol lloc del món i explorar a 360 graus nous llocs, reals i imaginaris.
La realitat virtual s’està popularitzant amb passes de gegant: segons la revista CCS Insight, el 74% de persones usa la realitat virtual en videojocs i 42% per a visites virtuals.
Realitat virtual, augmentada i mixta: diferències.
És important saber diferenciar entre els diferents tipus de realitat que existeixen per a no confondre conceptes.
La realitat augmentada mostra un lloc real i projecta en ell certs elements virtuals. Sol usar GPS i la cambra dels dispositius, no necessita accessoris addicionals. Pokémon Go va ser una de les aplicacions que va tenir més èxit amb aquesta tecnologia.
La realitat virtual, com ja hem dit, és immersiva i brinda l’experiència completa, donant la sensació que et transporta totalment a altres llocs. Per a aconseguir-ho necessites cascos o ulleres especials, com a Zero Latency.
Per part seva, la realitat mixta junta les dos anteriors. Permet veure el món real amb elements virtuals, però suma els lents per a poder explorar, moure’ns i veure aquests elements des de qualsevol angle, sense necessitat d’un telèfon mòbil.
Per a què serveix la realitat virtual?
Aquesta tecnologia pot emprar-se amb diverses finalitats, com per exemple:
Entreteniment
Molts videojocs ja compten amb aquesta tecnologia que permet millorar els gràfics en 3D, submergir a l’usuari en la història i, sobretot, facilitar el seu ús amb accessoris cada vegada menys intrusius i simples. I espais íntegrament dedicats, com a Zero Latency.
Educació
Aquest és un dels camps d’ús més extensos en els quals es pot aplicar la tecnologia, ja sigui per al col·legi o la universitat. La realitat virtual permet des de visitar museus a distància com ho va fer Google amb l’exhibició sobre Frida Kahlo; fins a dissenyar edificis o aprendre astronomia.
Medicina
També s’empra en el camp de la salut, per exemple, en casos de cirurgia específica per a virtualizar i simular parts del cos abans d’una operació. Així mateix, per a teràpies que ajuden a tractar fòbies o traumes.
Empresa
Prendre consciència de les habilitats i valors de l’equip humà i reconèixer recursos personals que es posen al servei del joc. La realitat virtual s’utilitza cada cop més per identificar líders i avaluar treball en equip.
Vols tenir una increíble experiencia VR a Andorra? Reserva una plaça a Zero Latency i gaudeix de tot el que pot oferir-te la realitat virtual.